Opiskeluhuolto ja opiskeluhyvinvointi
Koulutus ammatillisella toisella asteella
Jos tarvitset opinnoissa ohjausta ja tukea, saat sitä ryhmän ohjaajalta, opettajilta, opinto-ohjaajilta sekä erityisopettajalta. Laadit henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan eli HOKSin yhdessä opettajan, opinto-ohjaajan ja/tai erityisopettajan kanssa. Erityisen tuen opettaja arvioi opiskelijan erityisen tuen tarpeen. Voit saada erityistä tukea ammatillisessa koulutuksessa, jos tarvitset oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tukea oppimiseen ja opiskeluun. Mahdolliset tukitoimet kirjataan HOKSiin. Erityistä tukea tarjotaan myös opiskeltaessa työpaikalla. Voit saada vaativaa erityistä tukea ammatillisessa koulutuksessa, jos tarvitset vaativaa ja monipuolista tukea vaikeiden oppimisvaikeuksien, vaikean vamman tai sairauden takia. Lisää henkilökohtaistamisesta voit lukea tästä.
Sinulla on tarvittaessa käytössä opiskeluhuollon (opiskeluterveydenhuolto, koulukuraattori- ja psykologipalvelut) erilaiset palvelut. Lisätietoja opiskeluhuollosta toisen asteen koulutuksessa saat tästä.
Koulutus ammattikorkeakoulussa
Opetuksen, siihen liittyvän ohjauksen ja opinto-ohjauksen lisäksi opiskelukykyä ja hyvinvointia tuetaan ammattikorkeakouluissa opiskeluhyvinvointipalveluiden avulla. Opiskeluhyvinvointipalveluilla tarkoitetaan sekä opiskelijoiden terveyden, hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn edistämistä että opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvoinnin edistämistä. Ammattikorkeakoulujen opiskeluterveydenhuoltopalvelut tuottaa valtakunnallisesti YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. Voit tutustua YTHS:n palveluihin www.yths.fi.
YTHS:n opiskeluterveydenhuoltopalveluiden lisäksi ammattikorkeakoulut tarjoavat opiskelijoiden ja oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin edistämiseksi kuraattoripalveluja ja oppilaitospastorin tai -diakonin palveluja. Kuraattori ja oppilaitospastori/-diakoni järjestävät yksilötapaamisten lisäksi erilaisia tukiryhmiä, joissa pureudutaan esimerkiksi stressin hallintakeinoihin, opiskeluryhmän yhteisöllisyyden kehittämiseen tai hengellisen hyvinvoinnin edistämiseen. Kuraattorin ja oppilaitospastorin/-diakonin palveluista löydät lisätietoa ammattikorkeakoulujen omilta nettisivuilta.
Opiskelun tueksi ammattiopistot ja ammattikorkeakoulut tarjoavat opiskelijoille myös erilaisia tukipajoja ja -ryhmiä, joiden tavoitteena voi olla esimerkiksi opiskelijan opiskelutaitojen kehittäminen, rästiin jääneiden tehtävien suorittaminen tai tiimityöskentelytaitojen parantaminen.