Opintojen rahoitus
Toisen asteen ammatillisten ja ammattikorkeakoulututkintojen rahoitukseen on monia vaihtoehtoja. Sinun kannattaa perehtyä jo ennen opintoihin hakeutumista, mihin opintojen rahoitusmuotoihin olet oikeutettu. Oppilaitoksista saat lisätietoja ja ohjausta opintojesi rahoitukseen liittyen.
Yleisin on Kelan myöntämä opintotuki, jonka saamiseen ja tuen muotoon vaikuttaa elämäntilanteesi. Tukea myönnetään vain päätoimiseen opiskeluun, joka kestää vähintään kaksi kuukautta. Opintotuen osat ovat opintoraha, asumistuki ja opintolaina. Lue lisää Kelan opintotuesta:
Jos opiskelet toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa, voit saada Kelan koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Voit lukea lisää Kelan koulumatkatuen saamisen ehdoista:
Oppivelvollisena opiskelijana sinulla on oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen sen kalenterivuoden loppuun, kun täytät 20 vuotta, ellet ole tätä ennen suorittanut tutkintoa. Oppivelvollisuuden opetuksen edellyttämät oppimateriaalit, työvälineet, -asut ja -aineet sekä vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat ovat sinulle oppivelvollisena opiskelijana maksuttomia. Tästä voit lukea lisää oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutuksista toiselle asteella ja mm. toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta.
Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea voit saada korkeakoulujen tai ammatillisten oppilaitosten tutkinto-opintoihin, tutkintojen osien suorittamiseen tai ammatillisen lisä- tai täydennyskoulutuksen ajalle. Voit hakea aikuiskoulutustukea, jos olet ollut työelämässä vähintään 8 vuotta ja olet ollut nykyisen työnantajan palveluksessa vähintään vuoden. Aikuisopiskelijan etuuksista ja koulutustukeen vaadittavasta työhistoriasta, soveltuvista koulutuksista jne. saat lisätietoa tästä.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna on tarkoitettu vähintään 25-vuotiaille ja TE-toimistoon työnhakijaksi ilmoittautuneelle. Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella tästä.
Jos jäät opintojesi takia työstäsi vuorotteluvapaalle, saat vuorottelukorvausta joko Kelalta tai työttömyyskassasta, johon kuulut. Vuorotteluvapaa voi kestää yhtäjaksoisesti vähintään 100 tai enintään 180 kalenteripäivää. Saat lisätietoja vuorotteluvapaasta ja vuorottelukorvauksesta tästä.
Työvoimakoulutus on maksutonta ja sen aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä. TE-toimiston tulee todeta, että koulutus parantaa sinun työmahdollisuuksiasi ja ammattitaitoasi. Ammatillinen työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille. Täältä saat lisätietoa työvoimakoulutuksesta ja työvoimakoulutuksen aikaisesta työttömyysetuudesta.
Ammatillisen toisen asteen oppisopimusopiskelijana sinulla on oikeus saada työssä oppimisen aikana työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppilaitoksessa suoritettavan lähiopetuksen aikana saat opintososiaalisia etuuksia, mikäli työnantaja ei maksa ajalta palkkaa. Oppisopimusopiskelijan opintososiaalista etuuksista voit lukea lisää tästä.
Sinulle voidaan myöntää ammattitutkintostipendi, jos olet suorittanut ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon, ja sinulle on tutkinnon suorittamispäivään mennessä kertynyt eläkevakuutettua työhistoriaa vähintään viisi vuotta. Lisätietoja ammattitutkintostipendistä saat tästä.
Voit saada Kelan kuntoutusrahaa sellaisiin opintoihisi, jotka lisäävät mahdollisuuksiasi työllistymiseen, huolimatta sairaudestasi tai vammastasi. Lisätietoja Kelan kuntoutusrahasta saat tästä.
Työeläkelaitosten tai vakuutusyhtiöiden työeläkekuntoutus on tarkoitettu sinulle, jonka työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman takia niin, että lähivuosina on uhkana joutua ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Työeläkekuntoutuksen avulla työkyvyttömyyden uhkaa voidaan siirtää esimerkiksi uudelleen kouluttautumalla sopivampaan työhön. Lue lisää työeläkekuntoutuksesta tästä.
Voit työskennellä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti opiskellessasi, mikäli työsi mahdollistaa samanaikaisen opiskelun. Jos saat lisäksi Kelan opintotukea, Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea tai muita tukia, tarkista palkan vaikutus saamaasi tukeen.
Tarvitsetko apua opintojen rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä? Täältä löydät TE-palveluiden koulutusneuvojan yhteystiedot.
Koulutusneuvojat vastaavat kysymykseesi luottamuksellisesti viiden arkipäivän sisällä. Voit lukea vastauksen sähköpostistiisi tulevan linkin kautta.