Erilaisia opiskelumuotoja
Ammattikoulut ja ammattikorkeakoulut voivat toteuttaa vammaisalan osaamista tuottavaan tutkintoon johtavia koulutuksiaan eri tavoilla. Sinun on mahdollista suorittaa opintoja päivä-, monimuoto- tai verkkototeutuksena. Tutustu jo hakuvaiheessa tarkemmin kiinnostuksen kohteenasi olevan oppilaitoksen koulutusesitteeseen selvittääksesi, mitä juuri siinä oppilaitoksessa tarkoittaa päivä-, monimuoto- tai verkko-opiskelu. Esimerkiksi monimuotokoulutuksessa voi joissain oppilaitoksissa olla lähiopetusta kerran viikossa, kun toisissa taas yksi viikko kerran kuukaudessa.
Kaikissa näissä opiskelumuodoissa on itsenäisen opiskelun lisäksi aikaan sidottua opetusta ja ohjausta, ryhmä-/tiimityöskentelyä ja harjoittelua työelämässä/projekteissa. Harjoittelujen lisäksi monia oppimistehtäviä tai projekteja tehdään työelämän toimintaympäristöissä tai hankkeissa. Työelämäyhteistyö ja harjoittelut vammaisalan työssä antavat sinulle käytännön taitojesi kehittymisen lisäksi hyvän mahdollisuuden verkostoitumiseen ja työllistymiseen.
Opiskelumuotoihin ja opintosisältöihin vaikuttaa paljon aiempi osaamisesi. Lisätietoja aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta löytyy Aiemmin hankittu osaaminen ja opintojen henkilökohtaistaminen- osiosta.
Ammatillisen koulutuksen aikana sinulle on tarjolla paljon vaihtoehtoja kansainvälistymiseen. Kaikissa ammatillisissa koulutuksissa on mahdollista hakeutua vaihto-opiskeluun tai harjoitteluun ulkomaille, esimerkiksi vammaisalan harjoittelupaikkaan. Lisäksi ammattikorkeakoulu opintojen aikana on mahdollisuuksia kotikansainvälistymiseen, joka voi olla vaikkapa verkko-opiskelua eri maiden opiskelijaryhmissä, osallistumista kansainvälisiin hankkeisiin tai Suomeen tulleiden vaihto-opiskelijoiden tutorointia.
Ammatillisella toisella asteella sinä voit kerryttää osaamista erilaisissa oppimisympäristöissä ja joustavasti niitä yhdistellen. Riippumatta ammatillisesta tutkinnostasi, jokainen tutkinnon osa päättyy työelämässä oppimiseen ja näyttöön. Työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta kutsutaan työelämässä oppimiseksi. Se on aina tavoitteellista ja ohjattua, ja siihen voidaan yhdistää koulutusta esimerkiksi oppilaitoksen opetustiloissa, verkko-oppimisympäristöissä, virtuaalisissa oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Työelämässä oppimisesta sovitaan oppisopimuksella tai koulutussopimuksella. Työelämässä oppimisesta saat lisätietoja tästä.
Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa sinä osoitat käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin olet saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Sinun on mahdollista toteuttaa opinnot myös työvaltaisesti, mikä tarkoittaa, että vähintään puolet opinnoista on teoriaa ja puolet työelämässä oppimista. Oppimistehtäviä voidaan muokata myös työvaltaisiksi. Lisätietoja monipuolisista opiskelumuodoista aikuiskoulutuksessa saat tästä.
Lue lisää:
- Opintojen toteutustavoista ja opiskelumuodoista sinua kiinnostavan oppilaitoksen nettisivuilta
- Opintojen kansainvälisyydestä ja vaihto-opiskelusta ulkomailla saat lisätietoja täältä.