Koulutus ammatillisella toisella asteella
Jos olet alle 18-vuotias, kun hakeudut toisen asteen tutkintoon, olet oppivelvollinen. Oppivelvollisena sinulla on perusopetuksen päättymisen jälkeen velvollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen joko yhteishaussa tai muulla tavoin. Jos oppivelvollisena et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, hakeutumisvelvollisuus jatkuu niin kauan, kunnes koulutuspaikka löytyy. Oppivelvollisuus päättyy, kun täytät 18 vuotta. Sinun on mahdollista suorittaa oppivelvollisuutesi ammatillisessa koulutuksessa tai tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa. Oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen kestää sen kalenterivuoden loppuun, kun täytät 20 vuotta, ellet ole tätä ennen suorittanut tutkintoa. Oppivelvollisuudesta voit lukea lisää tästä
Sinulla on mahdollisuus hankkia vammaistyön osaamista seuraavin keinoin;
- Sinä voit kouluttautua lähihoitajaksi suorittamalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, (180 osp). Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta saat lisätietoja täältä. Vammaistyön osaamisala koostuu kahdesta tutkinnon osasta: Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä, 40 osp sekä Osallisuuden edistäminen vammaistyössä, 35 osp. Vammaistyön osaamisalan suorittaneella lähihoitajalla on valmiudet suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöisesti eri-ikäisten, eri tavalla vammaisten ja eri kulttuureista tulevien asiakkaiden hoitoa, kasvatusta ja kuntoutusta moniammatillisen työryhmän jäsenenä. Vammaistyön osaamisalan työpaikkoja ovat vammaistyön toimintaympäristöt esim. erilaiset asumisyksiköt, palvelutalot ja perhetyö. Lisätietoja vammaistyön osaamisalasta saat tästä.
- Ammatillisen perustutkinnon ohella voit suorittaa kaksoistutkinnon, eli ammatillisen perustutkinnon ohella ylioppilastutkinnon tai toisen ammatillisen perustutkinnon.Lisätietoja kaksoistutkinnon suorittamisesta voit lukea Opintopolusta.
- Jos olet suorittamassa sosiaali- ja terveysalan tai kasvatusalan perustutkintoa tai olet VALMA-koulutuksessa ja olet kiinnostunut vammaistyöstä, voit valita vammaistyön valinnaisen tutkinnon osan, työntekijänä kehitysvammatyössä, (TYKE), 15 osp, verkko-opintoina. Tutkinnon osan lopussa suoritetaan työelämässä oppiminen ja näyttö. Koulutusta tarjoaa Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Samiedu ja Step-koulutus. Lue näistä verkko-opinnoista:
- Voit halutessasi tehdä jo toisen asteen tutkinnon suorittamisen aikana ammattikorkeakouluopintoja esimerkiksi vammaistyön sisällöistä ja liittää ne osaksi toisen asteen tutkintoasi. Keskustele ensin oman HOKS-ohjaajasi, opinto-ohjaajasi/ryhmävastaavasi kanssa näistä väyläopintojen vaihtoehdoista ja kuinka ne on liitettävissä tutkintoosi. Ammattikorkeakouluilla on eri sisältöisiä väyläopintoja, joten tutustu sinua kiinnostavien ammattikorkeakoulujen väyläopintojen tarjontaan. Esimerkiksi Diakonia-ammattikorkeakoulun väyläopinnoissa on tarjolla muun muassa vammaistyön opintoja. Jos sinua kiinnostaa jatkaa valmistuttuasi ammattikorkeakoulussa, väyläopinnot helpottavat ja nopeuttavat amk-opintoihin siirtymistäsi, sillä sinun on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi yhteishaun lisäksi myös erillishaussa valmistuttuasi ammatilliselta toiselta asteelta, mikäli olet suorittanut väyläopintoja ko.ammattikorkeakoulun edellyttämän määrän. Voit lisäksi hyödyntää avoimessa AMK:ssa suorittamasi opinnot myös osana AMK-tutkintoa, mikäli jatkat opintojasi ko.alalla myöhemmin ammattikorkeakoulussa. Voit tutustua väyläopintojen tarjontaan ammattikorkeakoulujen omilta nettisivuilta.
- Ammatillinen peruskoulutus antaa sinulle ammatin edellyttämän perusosaamisen, ammattitaidon sekä valmiuksia yrittäjyyteen. Perustutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta järjestävät ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot, ammatilliset erityisoppilaitokset tai muut tahot, kuten yksityiset oppilaitokset. Ammatillisissa perustutkinnoissa saat alalla vaadittavat perustaidot. Opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, HOKS, johon kirjataan opintojen sisältö, aikataulu ja opiskelutavat. Ammatillisten tutkintojen suorittamiseen kuluva aika riippuu aiemmasta osaamisestasi.
Tutustu myös hakumenettelyihin
Oppilaitokset päättävät, millä perusteilla opiskelijat valitaan koulutuksiin. Vammaisalan toisen asteen opintoihin hakeutumisvaiheessa järjestetään oppilaitoksista riippuen soveltuvuuden arviointi, ja/tai haastattelu. Sosiaali- ja terveysalalla soveltuvuuden arvioinnilla pyritään kartoittamaan hakijoiden soveltuvuutta alalle. Tietoa valintaperusteista ja mahdollisista pääsy- tai soveltuvuuskokeista saat koulutusten kuvauksissa tai oppilaitosten omilla verkkosivuilla.
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, jos olet peruskoulun päättävä tai sen jo päättänyt hakija, ja et ole perusopetuksen jälkeen suorittanut ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa. Lisätietoja perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishausta löydät täältä.
Sinä voit hakea jatkuvan haun kautta, jos sinulla on työelämässä hankittua osaamista, haluat hakea suorittamaan ammatillista tutkintoa tai tutkinnon osia tai et ole saanut opiskelupaikkaa yhteishaun kautta. Jokainen oppilaitos päättää jatkuvan haun hakumenettelyistä. Löydät hakuohjeet oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Lisätietoja jatkuvasta hausta perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen löydät täältä.